查看: 2347|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

三萬月薪難題

關閉 [複製鏈接]
據 聞 這 是 應 徵 月 薪 三 萬 元 的 工 作 的 面 試 題 目

小 明 和 小 紅 都 是 張 老 師 學 生 , 張 老 師 的 生 日 是 M 月 N 日 , 二 人 都 知 道 張 老 師 的 生 日是 下 列 10 組 中 的 一 天 。 張 老 師 把 M 值 告 訴 了 小 明 , 把 N 值 告 訴 了 小 紅 , 張 老 師 問他 們 知 道 他 的 生 日 是 哪 一 天 嗎 ?

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」
請 根 據 以 上 對 話 推 斷 答 案 。
單選投票, 共有 78 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

5.13% (4)
2.56% (2)
3.85% (3)
7.69% (6)
14.10% (11)
46.15% (36)
3.85% (3)
1.28% (1)
3.85% (3)
0.00% (0)
11.54% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

我計到 9 月 1 日, 唔知岩唔岩   -口-"

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

第一句...
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」

即係 N 一定會重覆, 如果唔係小明就唔會話小紅都唔知~
所以一定唔會係 6 月 7 日 同 12 月 2 日

剩下... (紫色)...      紅色=新減去...灰色=之前已被減去
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

因為小明講左話如果佢唔知, 小紅都一定唔知道~
所以一定唔會係 6月 同 12月, 因為如果係依2個月份既話, 小明就唔可以咁肯定話小紅都一定唔知了~

剩下... (紫色)...      紅色=新減去...灰色=之前已被減去
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日

9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

去到第2句...
小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」

即係 N 一定唔會重覆, 如果唔係小紅就唔會話知~

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日

9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

最後一句...
小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」

即係 M 一定唔會重覆, 如果唔係小明就唔會話知~

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日

9 月 1 日

9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

所以...我估應該係 9 月 1 日... 掛... 我諗~    [[yoyo_135]]

回復

2# yvonneyang
哇...勁..咁都比你諗到@@
回復

之前我都知ans
不過就係唔知點解釋
回復

My answer is 3 月 4 日 but i think it is wrong
回復

唔明講D咩
回復

就算看了2樓的我也不太明白, 為什麼不會是6月和12月的
回復

3# 暗§夜

我都唔知岩唔岩~~    -__-汗
回復

7# K~max

就憑住小明第一句... "如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。"

如果M =   6,小明就唔可以絕對否定小紅既 N 唔 = 7.
如果M = 12,小明就唔可以絕對否定小紅既 N 唔 = 2.
回復

睇左#2一d都唔明
回復