查看: 9074|回復: 173
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問各位咁叫唔叫拉????

buy仔(我)vs薩拉
case I    薩拉來打buy仔  buy仔上前打  佢拉後  buy仔再追上去  佢拉後...
case II  team work問題
             buy仔打薩拉  薩拉拉去步後

case I 無論如何都係拉  我話左佢  但佢話薩拉得3距 buy仔speed 快追到打到佢 又唔係追唔到, so 咁唔叫拉....  我無言....
case II 我都搞唔清?? 想問問大家意見

但我個人對拉有咁睇法  弓要拉後(即d人成日所謂的講話係走老唔係拉)無話唔可以   但都唔好拉後果少少啊   at least 都要拉到唔見對方視綫咁先叫走老加   係咪????

請各位俾d意見

回復

咁你用咩文明?
如果你係用3距/以上,
佢唔算拉你兵.

case ii)
一般合兵既打法.
因為佢搵盾唔會狂走位再回射,
所以唔算拉兵.
回復 支持 反對

我buy仔  ...
咁case 1係唔係呢??  應該係?

回復 支持 反對

原來buy仔 係拜占庭= =

印象中 拜 速慢過 薩
即使拜快過薩, 同佢有冇拉兵冇關係.
所以佢既理由唔成立.

case one 定義上是拉左.
但實在上還需看看你既心胸,
要不然, 你追佢成個場, 佢唔停下來打你麼?
(當然這是極端的情況)
回復 支持 反對

拉兵同兵種行速無關係的
case I  要睇佢拉你既距離有幾遠再打番你
case II 雖然係合情理,不過都一定會有人話你拉兵,因為是實係拉左
回復 支持 反對

CASE2我唔評論,但CASE佢一定係拉
佢話係拜聖跑得快過佢都好
呢個唔在於快唔快問題,係在於近遠攻同接觸面問題
講真如果你有1隻拜聖,佢得1隻殺拉騎,佢拉你,而拜聖又係跑得快過佢既,無問題
因為咁就真係正如佢所講,佢打你會停你都一定會打到佢
但係如果一隊打一隊
諗下,人地可以40隻同時間飛死你一隻拜聖
但你拜聖近攻根本無可能一次過好多隻斬死佢1隻
因為近攻,要打既一定係同接觸表面有關
就好似,點解步兵圍住弓兵黎打果陣,步兵會打嬴
但係如果兩軍對住黎打,步兵多數會輸
因為你後排果D步兵要行去敵人後面先打到人
但係弓兵只係堆埋一舊就全部都可以攻擊

總言之,你朋友係CASE1講既野唔成立
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

我都咁認為

仲有其實拉的距離我有咁既睇法,唔知岩唔岩 =.=
拉後係可以 弓唔同步打 步係咁追弓打   唔通弓走足全場???
so我認為可以拉後  拉到唔見對方兵後可以追回打
事關拉後大家可移位/合兵   位置要重新判斷

呢個係我既睇法來...  但係唔知岩唔岩

其實呢隻game都出左好耐啦  有無d高手/or組織有對拉下個定義呀??
如果有個統一的講法  我想會少d紛爭...
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

我都好認同你的講法,但係如果弓只係拉後果少少   D步唔通唔上去打你咩....
咩叫走老??
走得老其實已認左自己處于不利   既然要走老己講明自己放棄該土地的占有權啦
打仗講天時地利   既然走老 其實自己係咪應該要自動離開對方視綫呢
如果唔係只離開果少少,  d步仲唔上來同你死過???
回復 支持 反對

就算弓兵找盾也可以說拉兵
但你可以選擇回一句:小人
回復 支持 反對

buy仔(我)vs薩拉
case I    薩拉來打buy仔  buy仔上前打  佢拉後  buy仔再追上去  佢拉後...
case II  team work問題
             buy仔打薩拉  薩拉拉去步後

拉後咪姐係拉左兵
case2
搵盾再打=拉兵
回復 支持 反對