打印 上一主題 下一主題
收起左側

兵堡[波斯]一問

回復 20# 的帖子

點解你打靚到咁大篇"'"""

有熱心係好事~加油
回復 支持 反對

#20很詳細
下次可以用城堡記國法
你應該漏了韓與薩= =+
即是  4 4 4 4 2 的記法
會方便很多呢=]

這樣的攻略就是不錯.
補充一點的是

事實上象亦有攻型打法
若對家只得一個攻城國家
多數會圍攻  到時象連防禦都可以不要
10隻出10隻出來協攻

回復 支持 反對

回復 17# 的帖子

我用波斯 通常比兵人地先 5隻或10隻咁比 幫左自己友守先 如果佢地識玩應該會比返d兵我既  同時自己出長劍或長槍封位彌補唔夠象既問題 [[tk_27]] 我咁玩目的係冇咁易被人封 同埋冇咁易被人打死(對我盟友而言)當盟友被人打果陣自己d象又可以係盟友到食兵  我自己就好危險下[[tk_01]]但我自己防守能力有d信心 應該可以守到 除非對面文明勁屈[[tk_02]]
我好少用象封人 因為好難封到 盟友未必幫你 人地對面肯定會幫手解 好大機會會被人夾擊[[tk_23]]  除非盟友叫我封[[tk_44]]  一般黎講 我用波斯 最主要既角色係幫人守 同做盾 打人真係未諗過 除非我d盟友帝左並處於有利情況.....又或者本身我地果邊文明勁屈... (但情況好少見)   
p.s 有時候比兵人地係好重要 因為部份玩家會龜兵 因為對面文明全剋佢或者比人爆左個堡之後就會淆...但係出面3打4 好大機會會輸 如果喱個時候你唔比兵佢 佢唔會安心出兵[[tk_21]]

大家講下點樣用象呀 我好想知道你地既玩法 比個機會我學下 唔該..[[tk_01]]因為我既玩法 暫時都未滿意[[tk_03]]
支持#20果位講得太好[[bao_33]]

回復 支持 反對

1.幫人盾

我用波仔淨係識盾,仲要唔係盾得幾好
回復 支持 反對

回復 24# 的帖子

我都係 我講就識 其實我唔識用波斯 相比起d神手
回復 支持 反對

原帖由 242426 於 4-9-2008 22:03 發表
1打1 帝條 打唔贏未帝波的說@o@

帝左既條用帝條武加戟唔係完全可以sm未帝象架咩@@?.......
回復 支持 反對

原帖由 s06367 於 5-9-2008 14:05 發表

帝左既條用帝條武加戟唔係完全可以sm未帝象架咩@@?.......

我唔知 但係我頭先test過戟兵唔夠未帝像打 像重有200幾hp=.=
回復 支持 反對

原帖由 242426 於 5-9-2008 16:29 發表

我唔知 但係我頭先test過戟兵唔夠未帝像打 像重有200幾hp=.=

It should be 戟加精條武
回復 支持 反對

但係唔知點解精條封到波=.=
回復 支持 反對

回復 29# 的帖子

1封到係因為耐打= ="

2控條先行之後吉吉兵後上就可以sm象-.-
回復 支持 反對